2024 OSEP Conference

Get ready! We are excited to announce the 2024 OSEP Conference will be held from August 6 - 8, 2024, at the Crystal Gateway Marriott Hotel in Arlington, Virginia.

The theme of the 2024 OSEP Conference is Early Beginnings to Bright Futures. 

The OSEP Conference Portal for Registration and Proposals is now closed. You may contact the conference planning team with any inquiries at osep-meeting@air.org. Note: there is no conference registration fee.

Date
-
Location
Crystal Gateway Marriott Hotel in Arlington, Virginia

1700 Richmond Highway 
Arlington, VA 22202 

Meeting Who

Individuals with the following affiliations are invited to register and attend:

  • Personnel Development Program Project Directors and staff
  • Educational Technology, Media, and Materials Program Project Directors and staff
  • Parent Training and Information Center Project Directors and staff 
  • Technical Assistance and Dissemination Program Project Directors and staff
  • State Personnel Development Grants Program Project Directors and staff
  • OSEP and U.S. Department of Education staff
  • OSEP Scholars and Interns
  • Poster Session Exhibitors
  • Part B and Part C Data Managers
  • Part B State Directors and Agency staff working across federal programs 
  • Part C Coordinators/619 Coordinators and staff
  • State Advisory Councils and State Interagency Coordinating Councils
  • Data Center Project Directors
  • Project Evaluators

An Invitation From Valerie Williams

Valerie Williams, Director of the Office of Special Education Programs, invites participants to attend the 2024 OSEP Leadership Conference.

Questions?

If you have any questions, please email the OSEP Conference Planning Team at osep-meeting@air.org

 

Presenter Information

The theme of this year’s conference, Early Beginnings to Bright Futures, inspires us to explore recent advancements and evidence-based practices focused on improving outcomes for infants, toddlers, children, and youth with disabilities and their families.  We are excited to offer a range of session types that allow for innovative presentation formats, facilitate knowledge sharing, and maximize audience engagement. Together, we can reshape the narrative related to disability and create pathways for children with disabilities to thrive and reach their full potential. 

If you will be presenting at the 2024 OSEP Leadership and Project Directors’ Conference, please use the resources below in preparation for your session. 

If you have not yet reserved a hotel room, please visit the Lodging, Dining, and Activities page.  

Resources 

 

IMPORTANT DEADLINES

  • Accept or decline the decision status of your proposal, confirm session information (title, description) and all speakers (names and organizations) for your session, and update any content from your original submission by Friday, May 17, 2024 (deadline passed). All information will be included in the conference agenda as entered after the deadline. No edits will be accepted after the deadline.
  • Prepare and submit your session’s 508 compliant PowerPoint (if using) any any accompanying handouts by Monday, July 1 (deadline passed). All presentation materials should be submitted through the conference portal unless otherwise indicated by the OSEP Conference Planning Committee. Any presentation materials created and submitted must use the conference templates provided.

SUBMIT PRESENTATION MATERIALS

  1. Log in to the conference portal 
  2. In the table at the bottom of the landing page, find the session name you wish to upload materials for. Click the “edit” button affiliated with the session.  
  3. At the top of the page you will see individual “Presentation” and “Handout” sections. Upload your 508-compliant materials to the corresponding section. 
  4. Click “save” at the bottom of the page.  
  5. You may return to upload new or revised materials later, just be sure to “save” after each upload.  

Section 508 Accessibility Standards 

Digital materials distributed at OSEP Conferences are required to meet the standards outlined in Section 508 of the Rehabilitation Act of 1973, as amended (Section 508 was adopted in 1998). Section 508 requires that Federal agencies’ electronic and information technologies are accessible to people with disabilities. This includes electronic and information technologies developed by and for organizations that receive Federal funds. General information can be found on the Section 508 website.

Presenter Requirements for Section 508 Compliance 

To confirm that all materials (including PowerPoints, handouts, and any other electronic files) at OSEP Conferences meet Section 508 guidelines, presenters will be required to complete several steps to ensure content is compliant. 

For information on making your Word or PowerPoint Presentation accessible, please refer to the following resources: 

Frequently Asked Questions (FAQs) about the Section 508 Guidelines 

What materials need to be Section 508 compliant at OSEP Conferences? 

  • All digital materials that will be distributed at the conference must be Section 508 compliant. This includes all PowerPoints, handouts, and presentation content. 

What is the easiest way to ensure Section 508 compliance? 

  • In short - keep it simple! Images and complex tables, smart art graphics, fonts, and animations make the Section 508 process much more difficult. Adding in “alt text” that clearly describes the meaning of a visual is a good place to start to ensure content is compliant. 

Help! I want to make a Section 508 compliant Portable Document Format (PDF) file, but they are very difficult to create. 

  • Unfortunately, making an accessible PDF is much more difficult than making a Section 508 compliant Word document or PowerPoint presentation. To create an accessible PDF, it is easiest to first generate an accessible Word document or PowerPoint presentation. Presenters can submit their Section 508 compliant Word documents to the conference planning team who will then adapt them into a 508 compliant PDF 

Implementation Showcase Session Presenters 

About Implementation Showcase Sessions 

Implementation Showcase sessions feature sites that are effectively implementing policies, practices, or programs that led to improved outcomes for infants, toddlers, children, and youth with disabilities and their families. Typically, 3-5 presenters participate in an Implementation Showcase and at least 20 minutes is built in for audience discussion. 

  • These sessions should be interactive and stimulating, address multiple perspectives, challenge current practices and expectations, and provoke thoughtful discussion.  
  • Implementation Showcase sessions will be 75 minutes in length. The number of presenters is limited (up to 5) to allow sufficient time for audience participation and discussion. 

PLEASE NOTE: Implementation Showcase presenters will receive an email from the OSEP conference planning team with next steps for finalizing their session content and submitting their materials. 

Implementation Showcase Presenter Guidelines and Templates 

Talk Session Presenters 

About Talk Sessions 

Talk sessions are opportunities for participants to share innovative ideas, address persistent issues, and discuss effective practices in preparation, research, technical assistance (TA), technology, and policy for improving results for infants, toddlers, children, and youth with disabilities and their families. 

  • These sessions should be interactive and stimulating, address multiple perspectives, challenge current practices and expectations, and provoke thoughtful discussion.  
  • Talk sessions will be 45 minutes in length. The number of presenters is limited (2-4) to allow sufficient time for audience participation and discussion.  
  • Presenters should plan to spend 30-35 minutes presenting and 10-15 minutes in discussion with attendees. 

Talk Session Presenter Guidelines and Templates 

OSEP Scholar/Intern Showcase

About OSEP Scholar/Intern Showcase

These showcase sessions are opportunities for scholars and interns to highlight their research and scholarship related to results for infants, toddlers, children, and youth with disabilities and their families.

  •  OSEP Scholar and Intern Showcase sessions will 10 minutes in length. The number of presenters is limited (1-2) to allow sufficient time for audience participation and discussion.   

OSEP Scholar/Intern Showcase Guidelines and Templates

Poster Session Presenters 

About Poster Sessions 

Poster sessions provide informal opportunities to discuss your project with a broader audience.  Posters should highlight innovative practices in your State, program, or individual grant that led to improved outcomes for infants, toddlers, children, and youth with disabilities and their families. 

  • Attendees will visit your poster and hear about your work during a 60-minute block. 

Poster Presenter Guidelines 

Technology Demonstration Presenters 

About Technology Demonstrations 

Technology Demonstrations offer opportunities to share new and innovative technologies available to practitioners, State and local education agencies, researchers, and technical assistance providers. 

Technology Demonstration presenters will present technology in an interactive manner by: 

  • Describing who the technology is intended to benefit, 
  • Walking users through the technology, and 
  • Highlighting key features relevant for audiences looking to implement these technologies in their local context. 

Attendees will visit your Technology Demonstration and discuss your product during a 60-minute block. 

Technology Demonstration Presenter Guidelines 

Meetups and Workshops 

About Meetups and Workshops 

Meetups and Workshops are speaker-facilitated events and are NOT presentation-based session formats. 

Meetups are 60-minute networking and brainstorming events that encourage communities to connect around similar topics, passions, roles, or interests. 

  • Meetups will be scheduled during free periods throughout the conference; sessions may be hosted mornings, evenings, or during lunch breaks.  
  • Meetup leads will receive further information, including discussion guidance, from the conference planning team through email. 

Workshops are 60-minute, in-depth instructional programs with hands-on learning activities and specific takeaways. 

  • Audience participation should be incorporated throughout, not just reserved for questions at the end of the session. 

Meetup and Workshop Presenter Guidelines and Templates 

Resource Exhibition Booths

About Resource Exhibition Booths

The Resource Exhibition booths are reserved for OSEP’s largest national centers and affiliated organizations. Exhibitors will share information with attendees about their center and highlight recent work and resources.

  • Attendees will visit your booth and hear about your work during a 60-minute block. Exhibition Booths will also be left up after the poster session so attendees can continue learning about the important contributions of these organizations.

Resource Exhibition Booths Guidelines

Shipping Materials to the Conference 

If you intend to ship materials to the hotel in advance, please make sure that they do not arrive at the hotel before Monday, August 4, 2024. We recommend shipping your items to whichever hotel you are staying at. For more information about handling and storage fees, please contact your hotel directly. You can find all of the hotels’ contact information on the Lodging, Dining, and Activities page.

Labels for shipped packages should include the following information (example below for the main conference hotel): 

Crystal Gateway Marriott Hotel
1700 Richmond Highway
Arlington, Virginia 22202
Attn: Presenter’s Name 
Hold For: OSEP Leadership Conference 
Arrival Date: Contact Arrival Day and Date
Box ___ of ____ (if applicable) 
 

Multiple boxes must be numbered (e.g., “1 of 6,” “2 of 6,” etc.)

Contact Us 

Questions?  Please contact osep-meeting@air.org  

Evaluations

Symposium Prework

Symposium Postwork

Special Needs

Mobile Website

Lodging, Dining, Activities

Hotel Reservations

The conference room block at the Crystal Gateway Marriott has filled and rooms are no longer available all nights of the conference (you may check the link below if you are interested in reserving a room on specific nights). Nearby hotels offering continuous stays at the same conference rate are posted below.

Crystal Gateway Marriott
1700 Richmond Highway
Arlington, VA 22202

* Please make sure to use this Marriott's specific address when planning travel, as there are other Marriott hotels nearby.

Additional Lodging for Continuous Nights

Unfortunately, as you may already be aware, rooms for consecutive nights are no longer available at any of our partner hotels for this year’s conference.  Cancellations within our blocks may result in rooms becoming available and allow for a continuous stay, so you may wish to continue checking at the links below. Please contact our conference planning team at osep-meeting@air.org for assistance if you still need to reserve a room for a continuous stay. 

Crystal City Marriott at Reagan National Airport 
1999 Richmond Highway 
Arlington, VA 22202 

Reserve Your Room at the Crystal City Marriott at Reagan National Airport 

Hilton Arlington National Landing
2399 Richmond Highway 
Arlington, VA 22202

Reserve Your Room at the Hilton Arlington National Landing

Westin Crystal City at Reagan National Airport
1800 Richmond Highway
Arlington, VA 22202

Reserve Your Room at the Westin Crystal City at Reagan National Airport

Attendees seeking rooms may also contact nearby hotels of your choosing and call to ask about room availability and if they will honor a government/per diem rate. Please note, hotels are not required to honor a government/per diem rate. They do so at their own discretion. Nearby hotels are listed below.

Courtyard Arlington Crystal City/Reagan National Airport
2899 Richmond Highway
Arlington, VA 22202

Hampton Inn and Suites Crystal City DCA
2000 Richmond Highway
Arlington, VA 22202

DoubleTree by Hilton Hotel Washington DC - Crystal City
300 Army Navy Dr
Arlington, VA 22202

Crowne Plaza Crystal City - Washington DC
1480 Crystal Dr
Arlington, VA 22202

Embassy Suites by Hilton Crystal City National Airport
1393 S Eads Street
Arlington, VA 22202

Holiday Inn National Airport/Crystal City
2650 Richmond Highway
Arlington, VA 22202

Renaissance Arlington Capital View Hotel
2800 S Potomac Avenue
Arlington, VA 22202

Residence Inn Arlington Capital View
2850 S Potomac Avenue
Arlington, VA 22202

 

Map

Getting to the Conference 

Nearby Airports:

Ronald Reagan Washington National Airport - DCA

  • Distance from hotel: 2 miles

Transportation

  • Metro accessible from Crystal City Station using the Blue/Yellow lines. Only one stop from Crystal City to Reagan National Airport.
  • Airport shuttle service, scheduled, complimentary
    • Shuttle Phone:703-920-3230

Washington Dulles International Airport - IAD

  • Distance from hotel: 27 miles

Transportation

  • Metro accessible to/from Crystal City Station using the Blue and Silver lines
  • The hotel does not provide shuttle service to/from IAD

Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport - BWI

  • Distance from hotel: 37 miles

Transportation 

Other Transportation

  • Taxi/Uber/Lyft
    • There are taxi stands available at all airports; and Uber/Lyft drivers are able to pick up and drop off passengers at all airports (surcharges may apply)
  • Metro/Subway Station :
    • Crystal City (Blue/Yellow Line) - 0.1 miles
    • Crystal City is one stop from the Ronald Reagan Washington National Airport metro stop.
  • Train Stations

 

Dining Options

Crystal Gateway Marriott

Dining and Activities 

Dining Options Within a 5 Minute Walk from the Conference Hotel 

Great for Coffee or a Quick Bite 

  • Starbucks Coffee (0.2 miles; Coffee, pastries) 
  • Dunkin Donuts* (0.1 miles; Coffee, pastries) 
  • Lily Bubble Tea & Smoothie* (0.2 mile; Bubble tea, coffee, fruit drinks) 
  • Sushi Garden* (0.2 miles; Sushi)  
  • Neramitra Thai* (0.3 miles; Thai) 
  • Subway* (0.2 miles; sandwiches) 
  • Cold Stone Creamery* (0.3 miles; Ice cream) 
  • Gallery Café (0.3 miles; sandwiches, wraps) 

Recommended for Lunch or Dinner 

*Please note that options marked with an asterisk (*) are located in the Crystal City Shops, an underground mall accessible through a pedestrian tunnel in the Crystral Gateway Marriott lobby. *  

Dining Options 5 – 10 Minute Walk from the Conference Hotel 

Great for Coffee or a Quick Bite 

Recommended for Lunch or Dinner 

Dining Options More than 10 Minutes from the Conference Hotel 

Recommended for Lunch or Dinner 

Nearby Activities 

The Washington DC and Northern Viginia area have a host of unique attractions and activities! Many are accessible via the Washington Metropolitan Area MetroRail system.   

Nearby Attractions 

Washington DC Metro Area Activities  

Additional links with more suggested activities: 

Call for Proposals

Agenda 

The information below will help you prepare for your conference experience. This page contains: agendas at-a-glance and descriptions of the various session types. An engagement guide with tips to ensure you get the most out of this year’s in-person conference will be coming soon! 

Visual Agenda-at-a-Glance

Click “more details” for any session in the calendar below to display the full visual agenda-at-a-glance. If you are a participant with a visual impairment who cannot access content via color-coding, we suggest using the text-based, daily agenda at-a-glance below to support your conference planning. 

Daily Agenda-at-a-Glance

3:00 p.m. - 6:30 p.m. ET 

Registration and Materials Pick Up

 

7:00 a.m. - 8:45 a.m. ET (105 minutes)

Registration and Materials Pick Up

8:15 a.m. - 8:45 a.m. ET (30 minutes)

New Attendee Informational Session

8:45 a.m. - 9:00 a.m. ET (15 minutes)

Transition to Welcome Plenary

9:00 a.m. - 9:15 a.m. ET (15 minutes)

Welcome Remarks

9:15 a.m. - 10:15 a.m. ET (60 minutes)

Keynote Presentation

10:15 a.m. - 11:15 a.m. ET (60 minutes)

OSEP Opening Remarks

11:15 a.m. - 11:45 a.m. ET (30 minutes)

Break

11:45 a.m. - 1:00 p.m. ET (75 minutes)

Implementation Showcase

1:00 p.m. - 3:30 p.m. ET (150 minutes)

Lunch/ Poster Session Setup

1:15 p.m. - 2:00 p.m. (45 minutes)

State Team Meetings C

1:45 p.m. - 3:15 p.m. (90 minutes)

Parent Centers Program Area Meeting

1:45 p.m. - 3:15 p.m. (90 minutes)

ETMM Program Area Meeting 

2:15 p.m. - 3:00 p.m. ET (45 minutes)

State Team Meetings B

2:00 p.m. - 4:00 p.m. ET (120 minutes)

PDP Program Area Meeting

3:30 p.m. - 4:30 p.m. ET (60 minutes)

Poster Session

4:30 p.m. - 4:45 p.m. ET (15 minutes)

Break

4:45 p.m. -5:30 p.m. ET (45 minutes)

Talk

5:30 p.m. - 5:45 p.m. ET (15 minutes)

Break

5:45 p.m. - 6:45 p.m. ET (60 minutes)

Meetups/Workshops

5:45 p.m. - 6:45 p.m. ET (60 minutes)

Resource Exhibition/TA Booths

8:00 a.m. - 9:00 a.m. ET (60 minutes)

Meetups & Early Bird Sessions

8:15 a.m. - 9:00 a.m. ET (45 minutes)

OSEP Scholar/Intern Showcase

9:00 a.m. - 9:15 a.m. ET (15 minutes)

Break

9:15 a.m. - 10:00 a.m. ET (45 minutes)

Talk

10:00 a.m. - 10:15 a.m. ET (15 minutes)

Break

10:15 a.m. - 11:00 a.m. ET (45 minutes)

Talk

11:00 a.m. - 11:15 a.m. ET (15 minutes)

Break

11:15 a.m. - 12:30 p.m. ET (45 minutes)

Implementation Showcase

12:30 p.m. - 3:00 p.m. ET (150 minutes)

Lunch

 

12:45 p.m. - 2:15 p.m. ET (90 minutes)

Data and TA&D Program Area Meeting

12:45 p.m. - 2:45 p.m. (120 minutes)

SPDG Program Area Meeting

1:00 p.m.  - 1:45 p.m. ET (45 minutes)

State Team Meetings A

2:00 p.m. - 2:45 p.m. ET (45 minutes)

State Team Meetings D

3:00 p.m. - 4:30 p.m. ET (90 minutes)

Impact Panel

4:30 p.m. - 5:00 p.m. ET (30 minutes)

Break

5:00 p.m. - 6:00 p.m. ET (60 minutes)

Meetups/Workshops

5:00 p.m. - 6:00 p.m. ET (60 minutes)

OSEP Scholar Meetup

 

8:15 a.m. - 9:00 a.m. ET (45 minutes)

Talk

8:45 a.m. - 9:00 a.m. ET (15 minutes)

OSEP Scholar/Intern Showcase

8:45 a.m. - 10:00 a.m. ET (75 minutes)

Implementation Showcase

9:00 a.m. - 9:15 a.m. ET (15 minutes)

Break

9:15 a.m. - 10:00 a.m. ET (45 minutes)

Talk

9:15 a.m. - 10:00 a.m. ET (45 minutes)

OSEP Scholar/Intern Showcase

10:00 a.m. - 10:30 a.m. ET ( 30 minutes)

Break

10:30 a.m. - 12:30 p.m. ET (120 minutes)

Large Group Convening & OSEP Closing Remarks

Speaker Bios

Coming Soon!